All Acting ! All Singing ! All Dancing!

Tapdance for all!

Tapdance is een dansvorm waarbij je niet alleen te zien bent met de bewegingen die je maakt, maar waarbij je ook te horen bent. Tegelijk met het dansen maak je muziek, waarbij de voeten samen met de vloer het instrument vormen. Tap bevordert je conditie, ritmegevoel en muzikaliteit.

Het Musical & Dance Center (M&DC) is dé (theater)school in deze regio waar op verantwoord en hoog niveau Tapdance gegeven wordt. Er wordt flink gewerkt aan de techniek om op de juiste manier de juiste sounds uit je schoenen te krijgen. Er wordt getapt in de Traditional/Old School,  Broadway en Urban style. Daarnaast is het M&DC de enige (theater)school waar ook dames en heren op leeftijd (senioren) kunnen meedoen in een speciale 'Adults' Tapdance-class. De lessen worden gegeven op het niveau van Beginners, Beginners/Intermediate, Intermediate en Advanced.

Deelnemers die een musicalcursus volgen, kunnen zich tegen een sterk gereduceerd tarief (resp. € 85,- of € 105,- lager dan het reguliere tarief) inschrijven voor de lessen Tapdance. Zie daarvoor de pagina TARIEVEN waar je het tarievenoverzicht kunt downloaden. Er zijn 4 groepen met namen die verwijzen naar bekende musicals: Tapdance Kid (Beginners), Follies ( Beginners/Intermediate), 42nd Street (Adults) en Tap Dogs (Intermediate/Advanced).

Bij tapdance begint de les met een korte warming-up, waarna de basic steps worden aangeleerd w.o. one-sound taps, two-sound taps, triple & quarter-sound taps en de onvermijdelijke time steps met alle mogelijke varianten. Er wordt gedanst op eigentijdse of hedendaagse muziek, filmmuziek en jazzmuziek maar omdat je zelf het ritme maakt wordt er soms ook  zonder muziek getapt.

Tapdance is van oorsprong een Ierse dans die later door de Engelsen en vooral de Amerikanen verder is (door)ontwikkeld. Vele Ieren zijn geëmigreerd naar Amerika en hun versie van tapdance werd door de Amerikanen in een nieuw jasje gestoken en/of gecombineerd met andere dansen. Met name de negerslaven hadden hun eigen dans(en) waarbij in eerste instantie met blote voeten op het zand ritmische geluiden werden gemaakt (Sand Dance). 

Daar kwamen later ijzeren plaatjes – toen nog gewoon de afgedankte hoefijzers van paarden - onder de schoenen bij en zo ontstond hun cultuur van tapdance. De musicals op het witte doek en in het theater hebben veel invloed gehad op de ontwikkeling van de tapdance tot de show vorm zoals wij die nu kennen. Bekende namen van vroeger zijn Fred Astaire, Gene Kelly, Ginger Rodgers, Eleanor Powell, Ann Miller, Bill Robinson, Coles & Atkins, Jimmy Slide en The Nicolas Brothers.

Tapdance is een dansvorm waarin veel verschillende dansdisciplines in verweven zitten zoals bijvoorbeeld: jazzdance, modern dance, musical comedy, volksdansen en zelfs klassiek ballet. De laatste jaren zijn afgeleide vormen van streetdance, hiphop etc. er in geslopen die het traditionele tapdance een nieuw gezicht gaven onder de naam ‘Urban Tap’. Bekende namen uit de afgelopen periode zijn o.a. Gregory Hines, Michael Flatley, Gregg Burge, Sarah Reich, Brenda Bufalino, Jared Grimes en Savion Glover.

Ook de van oorsprong Australische groep Tap Dogs heeft tapdance weer terug in de schijnwerpers gebracht in een nieuwe ‘urban style’ met weer nieuwe technieken en elementen. Daar kwamen vervolgens de groepen STOMP en TapFactory bij met hun variatie op hedendaagse Tapdance.

Heb je interesse of kan je niet wachten, ga dan naar de pagina INSCHRIJVEN, download het inschrijfformulier en stuur deze nadat je het hebt ingevuld meteen op!